Subskription vom 19. Juni 2023
Chanel goes Margaux
Wie Sie wissen, ist die Familie WERTHEIMER, Inhaber der Chanel Gruppe, nicht nur stolzer Besitzer von Chateau Canon, dem St. Emilion Superstar, die Familie nennt auch CHATEAU RAUZAN SÉGLA in Margaux ihr Eigen. Winemaker und Direktor ist, wie auf Chateau Canon, NICOLAS AUDEBERT. Und der hat es faustdick hinter den Ohren! Denn was NICOLAS auf allen Gütern, nicht zu vergessen Chateau Berliquet und Domaine de l´Ile (neulich im Mailing) mit deren Traum-Rosé, in die Hand nimmt, wird zu Gold. Anders kann man es einfach nicht
formulieren.
So verwundert es nicht, dass ihm 2022 CHATEAU RAUZAN SÉGLA analog Chateau Canon herausragend gut
gelang. Das ist ohne Wenn und Aber der beste CHATEAU RAUZAN SÉGLA den wir jemals Primeur verkostet haben. In der Summe hatten wir drei Mal die Gelegenheit diesen Göttertrunk im Glas zu haben, alle drei Mal hätten wir das Glas am liebsten geleert. Was NICOLAS AUDEBERT hier vinifiziert hat, grenzt an Zauberei! Sehen Sie sich hierzu unbedingt unser Instagram Video an. NICOLAS im Interview: „This is Rauzan Ségla ´22, a lovely wine, enjoy…“ Und das „enjoyen“ war nicht sonderlich schwierig. Denn 72% Cabernet Sauvignon, 26% Merlot und 2% Petit Verdot ergeben hier etwas nahezu Magisches. Mineralik, Schokolade, Schwarz-Früchte, all das eingebettet in eine Edelholzschatulle, die mit Samt und Seide ausgekleidet ist – ein Wein - wirklich ohne Worte. Diese pure Finesse und Energie in diesem Margaux in Kombination mit einem nicht endend wollenden Abgang ist einzigartig. Ein Traum-Wein! Und wenn Sie sich nun noch den Preis von 116,50 Euro ansehen, und den mit nicht nur so manchen, sondern vielen anderen 2022ern vergleichen, darf es eigentlich nur ein Signal geben – KAUFEN!
Ausnamslos alle Bewerter und Wein-Journalisten, ob Traditionalisten oder Modernisten gehen mit extrem hohen Bewertungen ran. Am Markt ist dieser Wein übrigens bereits seit geraumer Zeit geräumt.
Ă„hnliche Produkte
Chateau Malescot Saint Exupery 2023
Margaux
JAMES SUCKLING: "This has a very deep and beautiful palate with cherries, chocolate, hazelnut and orange peel. Pretty blackcurrants and blue berries, too. Medium body. The finish has gorgeous al-dente fruit at the end and is always subtle. Open tannins. A blend of 58% cabernet sauvignon, 37% merlot, and 5% petit verdot."
Chateau Palmer 2023
Margaux
DECANTER: "What a Palmer in 2023! Crazy aromatics, full and bright, packed with intense scents of pink and purple flowers, damson fruit - clearly ripe no doubt, but no overt heat with some graphite and liquorice on the nose too and the dried herb Cabernet notes. Rich, layered and voluptuous, one you could use the word opulent to describe, full of flavour and really fruit forward. Not as overtly juicy as some, more harmonious and balanced, the tannins are perfectly integrated with the fruit and acidity with the added plushness that the Merlot gives to the blend. Powered and structured, but less serious than some with great energy, generosity and charm on show in terms of texture but it’s focussed too with a long length. Something very captivating about this. Lots of cool classicism on the finish with a salty, mineral, oyster shell undercurrent. 55% new oak for the first year in barrel then one year in 30hl foudre. 3.75pH. 13% press. 32hl/ha yield."
Chateau Ferriere 2023
Margaux
JAMES SUCKLING: "Very pure fruit here, showing blackberries and black cherries, as well as hints of walnuts. Medium body. The tannins are fine-grained and well integrated. I like the concentration on the center-palate and the freshness on the finish. It’s structured and long, with lively fruit and a hint of salt at the end. Minerally. 68% cabernet sauvignon, 28% merlot, 3.5% petit verdot and 0.5% cabernet franc. From biodynamically grown grapes with Demeter certification."
Chateau Cantenac Brown 2023
Margaux
JAMES SUCKLING: "Impressive precision to this, offering blackcurrants, blackberries and cherries, as well as hints of cedar and dark fruit. Medium to full body. Creamy and fine tannins. Better than 2022."
Chateau Pouget 2023
Margaux
FALSTAFF: "Tiefdunkles Rubingranat, violette Reflexe, zarte Randaufhellung. Zart nach Cassis und Lakritze, dezente Kräuterwürze, schwarze Kirschen sind unterlegt, feine Holzwürze, mineralischer Anklang. Saftig, elegant, komplex und voll Energie, kraftvolle Tannine, die in der Jugend immer etwas fordern, gute Frische, zeigt bereits Länge, sehr gutes Zukunftspotenzial."
Chateau Giscours 2023
Margaux
JAMES SUCKLING: "This really expands in the mouth, with tight tannins that are polished and velvety. The fruit shows depth and purity. Medium to full body. Juicy center-palate. Like the ripe fruit in the center palate. The quality of the tannins in this rises to a new level. The tannins pull you through the wine. 71% cabernet sauvignon, 7% cabernet franc and the rest merlot."
Chateau Margaux - Pavillon Rouge 2023
Margaux
JAMES SUCKLING: "Very Chateau Margaux, with perfumed violets, currants and other berries, as well as oranges. Medium body with fine, caressing tannins that are tight and vivid. Racy and refined. Brightness and beauty to this second wine. Succulent. Refined. One of the best Pavillon Rouges in a while. 30% of the production. 79% cabernet sauvignon, 14% merlot, 5% petit verdot and 2% cabernet franc."
Chateau La Tour de Mons 2023
Margaux
Chateau d´Issan - Blason d´Issan 2023
Margaux
JAMES SUCKLING: "The depth of fruit and creamy tannin structure show the class and beauty of this wine. It’s rich in ever-so-polished tannins that caress every inch of your palate. Medium to full body. Lovely finish. 95% merlot and 5% cabernet franc."
Chateau Rauzan Segla 2023
Margaux
JAMES SUCKLING: "A Rauzan-Segla with solid tannins that are muscular, well toned and beautiful. Black currants, blueberries and flowers. Chewy finish. One for the cellar. Classic. The cabernet went to the gym. 85% cabernet sauvignon, one of highest percentages ever."