Rayne Vigneau gehört zum Handelshaus Mestrezat, das seit Anfang der 70er Jahre hier beständig sehr gute Sauternes Weine erzeugt. Die Historie von Chateau Rayne Vigneau geht allerdings bis in das 17. Jahrhundert zurück. Analog dem Besitzer hieß Rayne Vigneau damals noch "Chateau Vigneau". Erst 1892 erhielt das Gut seinen jetzigen Namen. 66 Hektar umfasst Chateau Rayne Vigneau, was alljährlich für etwa 9000 Kisten Wein gut ist. 80% Semillon und 20% Sauvignon blanc sind in der Cuvee enthalten. Die Weine von Rayne Vigneau zeichnen sich durch ein ausgezeichnetes Preis-Leistungs-Verhältnis aus.
94-96+ THE WINEADVOCATE: "Pale lemon-gold in color, the 2019 Rayne-Vigneau comes galloping out of the glass with energetic scents of lemon tart, key lime pie and blood orange with suggestions of beeswax, powdered ginger, jasmine and acacia honey plus a waft of spice cake. The palate is decadently rich and yet beautifully poised with a racy line of freshness providing a firm backbone to all those layers of sweet, candied citrus peel flavors, finishing long and perfumed. Wow, just, wow—Rayne Vigneau knocks it out of the park this year!"
18,5 WEINWISSER: "Leicht milchiges Goldgelb. Verführerischer Marokkominze, Litschi und gekochtes Birnenmark, dahinter Safranfäden und Reneklodenkompott. Am öligen Gaumen mit sirupartiger Extraktfülle und massivem Körper, der Wein ruht in sich. Im aromatischen langanhaltenden Finale ein Crescendo von Orangenöl, Akazienhonig und Haselnussmousse. Top-Leistung!"
93 DECANTER: "A little lighter framed that some, attractively so, this is still clearly rich and sweet, majoring on powerful apricot and nectarine flavours. Soft white flowers on the finish, with gentle spice notes."
92-93 JAMES SUCKLING: " Very dense, layered young Sauternes with cooked-apple, lemon-curd and dried-lemon character. It’s full-bodied, very sweet and fruity. I like the creamy texture here."
95-97 ANTONIO GALLONI: "The 2019 Château de Rayne Vigneau has a poised and detailed bouquet with scents of wild honey, apricot, saffron and a light leesy note. The palate is very well balanced with ample botrytised fruit, a fine line of acidity and a very cohesive, viscous and satisfying finish. Wonderful." - Neal Martin
17,5 VINUM: "Übermütig fruchtig, Noten von Aprikose, Pfirsich; voluminös, aber auch mit Frische, gute Länge; sehr transparent und ausgezeichnet gemacht."
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