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Alter Ego - Margaux
Palmer ist ein äußerst interessantes Weingut. Dabei macht komischerweise niemand so richtig großen Wirbel um dieses Château - obwohl es nicht nur mit die größten Weine der Appellation Margaux, sondern in ganz Bordeaux produziert. In großen Jahren übertrumpft Palmer teilweise sogar den Nachbarn Château Margaux. Palmer ist auch als Gebäude eine beeindruckende Erscheinung. Man fährt in dem kleinen Örtchen d'Issan direkt daran vorbei, und würde man die Kurve nicht richtig bekommen, stünde man mitten im Hof. Das Gut ist im Besitz der Familien Sichel und Mähler-Besse, beide (einst) auch Inhaber renommierter Negocianthäuser in Bordeaux. 2014 wurde das Haus von Mähler-Besse von BorieManoux übernommen, für Palmer änderte sich dadurch allerdings nichts. Das Weingut produziert in jüngeren Jahren äußerst konzentrierte Weine mit tiefdunkler Farbe, die in der Nase und am Gaumen einen prall gefüllten Früchtekorb offenbaren. Mit verantwortlich für diese Üppigkeit sind sicher die 47% Merlot in der Cuvée. Außerdem finden etwa 47% Cabernet Sauvignon Verwendung, der Rest ist Petit Verdot.

Allergene: Enthält Sulfite.

Alkoholgehalt: noch nicht bekannt

Verantwortlicher Lebensmittelunternehmer: Chateau Palmer, 3 Avenue des Vignolles, 33180 Saint-Estèphe, Frankreich

Erzeuger/Abfüller: Chateau Palmer, 3 Avenue des Vignolles, 33180 Saint-Estèphe, Frankreich

Weinname Jahrg. Größe Kisten Preis/Kiste
2018 0.750 l 6er momentan nicht verfügbar
2018 0.750 l 12er momentan nicht verfügbar
Sonderformate:
2018 1.500 l 3er momentan nicht verfügbar
  2018 1.500 l 6er momentan nicht verfügbar
2018 3.000 l 1er momentan nicht verfügbar
2018 6.000 l 1er momentan nicht verfügbar
Chateau Palmer - Margaux
Palmer ist ein äußerst interessantes Weingut. Dabei macht komischerweise niemand so richtig großen Wirbel um dieses Château - obwohl es nicht nur mit die größten Weine der Appellation Margaux, sondern in ganz Bordeaux produziert. In großen Jahren übertrumpft Palmer teilweise sogar den Nachbarn Château Margaux. Palmer ist auch als Gebäude eine beeindruckende Erscheinung. Man fährt in dem kleinen Örtchen d'Issan direkt daran vorbei, und würde man die Kurve nicht richtig bekommen, stünde man mitten im Hof. Das Gut ist im Besitz der Familien Sichel und Mähler-Besse, beide (einst) auch Inhaber renommierter Negocianthäuser in Bordeaux. 2014 wurde das Haus von Mähler-Besse von BorieManoux übernommen, für Palmer änderte sich dadurch allerdings nichts. Das Weingut produziert in jüngeren Jahren äußerst konzentrierte Weine mit tiefdunkler Farbe, die in der Nase und am Gaumen einen prall gefüllten Früchtekorb offenbaren. Mit verantwortlich für diese Üppigkeit sind sicher die 47% Merlot in der Cuvée. Außerdem finden etwa 47% Cabernet Sauvignon Verwendung, der Rest ist Petit Verdot.

Allergene: Enthält Sulfite.

Alkoholgehalt: noch nicht bekannt

Verantwortlicher Lebensmittelunternehmer: Chateau Palmer, 3 Avenue des Vignolles, 33180 Saint-Estèphe, Frankreich

Erzeuger/Abfüller: Chateau Palmer, 3 Avenue des Vignolles, 33180 Saint-Estèphe, Frankreich

Weinname Jahrg. Größe Kisten Preis/Kiste
2018 0.750 l 6er ausverkauft
2018 0.750 l 12er ausverkauft
Sonderformate:
2018 1.500 l 3er ausverkauft
  2018 1.500 l 6er ausverkauft
2018 3.000 l 1er ausverkauft
2018 6.000 l 1er ausverkauft
Nahezu 70 Prozent Ernteverlust, das war der Preis für 100% biodynamischen Weinbau im Jahrgang 2018 auf Chateau Palmer. Weniger als 6.000 Kisten und kein Zweitwein sind das Resultat. Der Feuchtedruck im späten Frühjahr war so enorm hoch, dass praktisch keinerlei Chance mehr bestand, zeitnah zu agieren. Wie durch ein Wunder aber, kam danach etwas in die Flasche, was man verkostet haben muss, um es zu glauben, vielmehr zu verstehen. Ein derart dichter, dabei vor Charme dahinschmelzender Wein, eine Textur, die so elegant und präzise ist, dass das Charakteristikum der Appellation in einer Weise interpretiert wird, wie wir es noch nie zuvor getrunken haben. Ein Hammer-Palmer, der in die Geschichte eingehen wird und am Marktplatz Bordeaux binnen 5 Minuten geräumt war.

97-99 THE WINEADVOCATE: "The 2018 Palmer is composed of 53% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot and 7% Petit Verdot. Grapes were harvested September 13 to October 15, and the wine has a 3.83 pH and 14.3% alcohol. Very deep purple-black in color, the nose is a little reticent to begin, but with coaxing, it slowly emerges to show fragrant violets, underbrush, mossy bark and iron ore with exponentially growing notions of crème de cassis, Black Forest cake, plum preserves, hoisin, Christmas cake and red roses with wafts of dusty earth, Indian spices and cracked black pepper. Full-bodied, concentrated and downright powerful in the mouth, it has a solid structure of firm, wonderfully plush tannins and masses of fragrant accents, finishing very long and very spicy. By the time I finished tasting this, the nose had exploded in this fragrant bomb of fruit, earth and floral notions. This is one of those 2018 wines that has a beguiling brightness that comes from the many floral, spice and mineral accents among all that rich fruit. WOW!"

100 FALSTAFF: "The sophistic monster, höchster Tanningehalt, Orange Mehltau nach dem 5. Juli 11 hl. Tiefdunkles Rubingranat, violette Reflexe, zarte Randaufhellung. Floral unterlegtes intensives dunkles Beerenkonfit, reife Kirschen, ein Hauch von vollreifen Feigen, kandierte Orangen, nuancenreiches Bukett. Kraftvoll, sehr saftig, extraktsüße Textur, präsente Tannine, zarter Nougat, mineralisch, große Länge, die grandiosen Tannine vermitteln ein zusätzliches Frischegefühl."

19,5 WEINWISSER: "40?% Merlot, 53?% Cabernet Sauvignon, 7?% Petit Verdot, 11?hl/ha, Produktion nur 6.000 12er-Kisten = 1/3 einer normalen Produktion. Kein Zweitwein Alter Ego. Undurchsichtiges Purpur mit schwarzer Mitte. Betörendes Parfüm nach reifen Pflaumen, Schattenmorellensaft und Cassisgelee. Im zweiten Ansatz duftige Veilchen, Wildkirschen und reife Waldhimbeeren. Am Gaumen mit seidiger Textur und perfekt ausgereiften, polierten Tanninen, cremig und elegant. Im aromatischen, katapultartigen Finale eine Explosion von Heidelbeeren, Lakritze und Nougatpralinen gepaart mit Eleganz und perfekter Präzision. Ein Meisterwerk aus Margaux, dass ich bisher noch nicht erlebt habe. Die Frage wird sein, wie sich dieser Wein entwickeln wird. Dieser wird, neben Pontet Canet, einer der am heissesten diskutierten Weine sein!"

97-100 WINESPECTATOR: "The level of glycerine sets this apart, giving the cascade of plum, currant, blackberry and black cherry fruit extra oomph, while seeming to heighten the purity at the same time. Beautiful violet, incense and juniper notes flash in the background. This is packed with iron-laced grip, but remains seamless and extremely long. I suspect this will be one of the most talked-about wines of the vintage.—J.M."

97-99 WINE ENTHUSIAST: "Dense and concentrated, this is a powerfully rich wine. It has a velvet texture that masks the tannins, which are solid, precise and impressive in structure. It is a great wine that comes from a very low-yield crop and it will age quite well."

18.5 JANCIS ROBINSON: "Black with barely a purple rim. Intense, concentrated cassis and blackberry, super-ripe but absolutely not overripe, a little bit of alcohol on the nose, lightly floral even with all this concentration. Very dark, almost a little tarry, black olive. Dark and rocky. On the palate, incredible concentration and density but with no thickness or astringency. So dense but so clean-lined and precise. Tannins are dry and compact but smooth and there’s an amazing freshness that seems to come from the compact tannins. And your mouth feels clean on the finish. So moreish even though at the moment you would have to take small sips. Great finesse to the texture even in such a big wine. Dark, dark and savoury on the finish. No sweetness even though the fruit is pure and ripe. (JH)"

98-100 DECANTER: "Possibly the most talked about estate in the vintage, with its mildew-induced 11hl/ha yields making waves all the way back at harvest time. They made it through though, and have made an exceptional wine that will clearly be discussed and enjoyed for years to come. There´s no denying that the yields have had an impact - even in the colour you see a rich, velvety density with the violet edging that suggests a good pH (it´s 3.83, so a touch higher than usual). There is a stunning sweetness to the cassis and bilberry fruits, and it retains the finesse and floral aromatics of Palmer even with the concentration, complexity and depth on show here. It also has the signature of the vintage, and despite the volume of tannins it feels silky and seductive, and you wonder if it will close down at all. This certainly has a long life ahead of it. Sadly there is no Alter Ego in 2018, for the first time since it was created in 1998, with the production of the grand vin down by about 50% on a normal year. Harvest ran from 13 September to 15 October, and 90% of production went into the grand vin due to the low yields. No sulphur was added to the fruit until after malo, and it is aged in 70% new oak, already barely discernible. Thomas Duroux said, by the way, that if mildew pressure happened again to this extent, he would treat despite his strong commitment to biodynamics. Let´s hope it doesn´t come to that."

94-95 JAMES SUCKLING: "It is the essence of cabernet fruit with density that is so thick that it has the texture of grape puree. Full body and melted tannins that give the wine a sense of velvet. Very soft and juicy. With air, it goes to bright, crushed black currants. Tar. Fresh tannins give it energy. I have never tasted anything like this in all my 38 years as a wine critic in Bordeaux. From tiny berries of cabernet sauvignon (53 per cent), 40 per cent merlot and seven per cent petit verdot."

95-98 ANTONIO GALLONI: "The 2018 Palmer is a freak of nature from yields of just 11 hectoliters per hectare harvested over an entire month by CEO Thomas Duroux and his team. Rich, unctuous and flamboyant in its ripeness, the 2018 possesses off the charts intensity from start to finish. Blackberry jam, espresso, crème de cassis, licorice, menthol, lavender and cloves develop in a palate-staining, hedonistic Palmer that oozes with personality. This extravagantly ripe Margaux won´t be for everyone, but it is a stunning, head-spinning wine that may, in time, very well join the ranks of the truly epic Palmers. A wine of pure and total pleasure, the 2018 is nearly impossible to resist. The blend is 53% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot and 7% Petit Verdot. In 2018, Palmer bottled just their Grand Vin and no Alter Ego."

18 VINUM: "Zurückhaltende Aromatik; ungemein voller Bau, aussergewöhnliche Qualität der Tannine, extrem langes Finale von frischen und getrockneten Beeren, grosszügig auch, doch ohne allzu massig zu wirken."

98-100 THE WINE CELLAR INSIDER: "The color of a dark, almost opaque ruby gemstone, this is the densest vintage Palmer has ever produced. However, the wine is not heavy, it is light on its feet. Opulently styled, this is velvet instead of silk. There is more darkness in the fruit than you usually encounter here, along with a chalky minerality in the finish. The end note with its ocean of boysenberry, dark cocoa and black plum liqueur, vibrantly coats your mouth, palate, teeth and gums and stays there for over 60 seconds! The wine was made from 53% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot and 7% Petit Verdot. The harvest took place September 13 to October 15 and the wine reached 14.3% with a pH 3.83. Due to severe attacks of downy mildew in 2018, the yields were shockingly low at only 11 hectoliters per hectare -- conceding only one cluster per vine --the exact same yield Palmer experienced in 1961! No Alter Ego was produced in 2018. If you have the disposable income, this is one of the great vintages of Chateau Palmer."

95-97+ JEB DUNNUCK: "A massive beast of a wine, the 2018 Palmer checks in as a blend of 53% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot, and 7% Petit Verdot that comes from mildew decimated yields of 11 hectoliters per hectare. The vineyard manager commented that he had never seen conditions so favorable for mildew during the spring, and with the estate holding fast to their biodynamic viticulture, the result was a loss of over 70% of the normal production. Unsurprisingly, with barely any grapes to go around, no Alter Ego was produced. The 2018 reveals a saturated plum/purple color as well as a dense, full-bodied style that carries loads of plum, blackberry, and currant fruits as well as notes of scorched earth and graphite. The tiny yields certainly resulted in a massive, concentrated wine (it has the highest IPT ever recorded at the domaine), yet it lacks the purity and precision as well as weightless style of both the 2015 and 2016 at this point. Regardless, it´s one thrilling, singular mouthful of a Palmer that has masses of ripe tannins, terrific balance, and a blockbuster finish. It´s going to require upwards of a decade of bottle age and should live for just about forever."


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