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Aile d´Argent Blanc - Bordeaux
Chateau Mouton Rothschild - ohne Zweifel ist es der bekannteste Name in ganz Bordeaux. Dabei war Mouton Rothschild zunächst gar kein Premier Cru. Mittlerweile zählt Mouton Rothschild jedoch zu dem Kreis der 5 Premier Cru. Der unbeirrbare Baron Philippe de Rothschild schaffte es nach Jahren harter Arbeit, dass Chateau Mouton Rothschild 1973 zum Premier Cru aufgewertet wurde - es war das einzige Mal, dass einem Chateau dies gelang. Wer jemals die großen Jahrgänge von Mouton Rothschild im Glas hatte, wird bestätigen, dass das mit Recht geschah. Die Cuvée des Grand Vin besteht zu 80% aus Cabernet Sauvignon, 16% Merlot, 3% Cabernet Franc und 1% Petit Verdot. Direktor von Chateau Mouton Rothschild ist der sympathische Herve Gouin, der den langjährigen Direktor Herve Berland im Jahr 2012, ablöste. Seit 1993 wird auf Chateau Mouton Rothschild auch wieder der Weißwein produziert wird. Der Name ist Aile d'Argent, der silberne Flügel. 51% Sauvignon Blanc, 47% Semillon und 2% Muscadelle sind in diesem Barrique-gereiften Medoc enthalten. Mouton Rothschild ist nach Anmeldung jedem Besucher zugänglich, ein beeindruckendes Erlebnis, das man als Liebhaber großer Weine nicht verpassen darf. Allein das Museum ist einen Besuch wert. Dort lassen sich auch die Etiketten bestaunen, die seit 1945 jedes Jahr ein anderer Künstler entwirft. Dieses Erbe führen die Kinder von Philippine de Rothschild, die im Jahr 2014 verstarb, bis heute fort. Das Etikett des Jahrganges 2015 ist von Philippe Sereys de Rothschild, stellvertretend im Namen der Geschwister signiert.

93-95 THE WINEADVOCATE: "There was no malolactic fermentation and no Muscadelle this year—both unusual for Aile d’Argent. Composed of 55% Sauvignon Blanc and 45% Sémillon (harvested August 30 to September 5), the 2018 Aile d´Argent has 13% alcohol and is a little reticent to begin, offering fragrant notions of lemongrass, freshly chopped ginger and lemon tart with a core of fresh pineapples, white peaches and aniseed. The palate is rich, sultry and exotic with loads of spices and tropical fruit and an electric backbone of acid, finishing very long."

93 FALSTAFF: "Helles Gelbgrün, Silberreflexe.Frische Stachelbeeren, ein Hauch von Guaven, feine Tropenfrucht. Mittlerer Komplexität, weißer Pfirsich, angenehme Säurestruktur, ein Hauch von Ananas im Abgang, mineralisch, ausgewogener Stil."

18 WEINWISSER: "55?% Sauvignon, 45?% Sémillon. Leuchtendes Gelb. Intensives Bouquet mit Grapefruit und Weingartenpfirsich, dahinter Mandarine und Limonen. Am schmelzigen Gaumen mit fleischigem Extrakt und guter Fülle. Im aromatischen, gebündelten Finale frische Pampelmuse und Agrumen – besticht mit herrlicher Balance zwischen reifer Frucht und magischer Frische!"

91-94 WINESPECTATOR: "A light, fresh style, with flashes of herb, sel gris and white asparagus that are very pure, opening slowly to show white peach and honeysuckle details. Very pretty.—J.M."

93 DECANTER: "This is a delicious wine that has been extremely well handled with complexity and a long drawn out finish. It’s wonderfully fresh with touches of aniseed and flint alongside citrus and sweet pear flesh alongside an underlying spice doing a great job of providing focus and lift. To maintain freshness, no malolactic fermentation was carried out on any of the white grapes this year – in most years Aile d´Argent has maybe 10% malo, and no Muscadelle was used as it didn´t succeed as well as they´d hoped in the dry summer. The harvest took place between 30 August 30 and 5 September."

93-94 JAMES SUCKLING: "A big white with very dense dried apples and peaches. Dried pineapple, too. Full-bodied, rich and flavorful. 45 per cent semillon, the rest sauvignon blanc."

94 THE WINE CELLAR INSIDER: "Honeysuckle, orange peel, pineapple, pears and vanilla shine with little effort. The balance between the yellow citrus, hints of tropical fruits and freshness on the palate brings it all together. The wine will be perfect when paired with all types of fresh seafood dishes. The wine was made from a blend of 55% Sauvignon Blanc and 45% Semillon."

90-92 JEB DUNNUCK: "The 2018 Aile D´Argent Blanc offers good freshness and purity as well as some tropical hints in its tart peach, pineapple, and crushed citrus aromas and flavors. It´s beautifully balanced and has a fresh, clean, crisp style ideal for drinking over the coming couple of years."

Weinname Jahrg. Größe Kisten Preis/Kiste
Aile d´Argent Blanc 2018 0.750 l 6er 477,90 € bestellen
(106,20 €/l)
Aile d´Argent Blanc 2018 0.750 l 12er 948,00 € bestellen
(105,33 €/l)
Le Petit Mouton - Pauillac
Chateau Mouton Rothschild - ohne Zweifel ist es der bekannteste Name in ganz Bordeaux. Dabei war Mouton Rothschild zunächst gar kein Premier Cru. Mittlerweile zählt Mouton Rothschild jedoch zu dem Kreis der 5 Premier Cru. Der unbeirrbare Baron Philippe de Rothschild schaffte es nach Jahren harter Arbeit, dass Chateau Mouton Rothschild 1973 zum Premier Cru aufgewertet wurde - es war das einzige Mal, dass einem Chateau dies gelang. Wer jemals die großen Jahrgänge von Mouton Rothschild im Glas hatte, wird bestätigen, dass das mit Recht geschah. Die Cuvée des Grand Vin besteht zu 80% aus Cabernet Sauvignon, 16% Merlot, 3% Cabernet Franc und 1% Petit Verdot. Direktor von Chateau Mouton Rothschild ist der sympathische Herve Gouin, der den langjährigen Direktor Herve Berland im Jahr 2012, ablöste. Seit 1993 wird auf Chateau Mouton Rothschild auch wieder der Weißwein produziert wird. Der Name ist Aile d'Argent, der silberne Flügel. 51% Sauvignon Blanc, 47% Semillon und 2% Muscadelle sind in diesem Barrique-gereiften Medoc enthalten. Mouton Rothschild ist nach Anmeldung jedem Besucher zugänglich, ein beeindruckendes Erlebnis, das man als Liebhaber großer Weine nicht verpassen darf. Allein das Museum ist einen Besuch wert. Dort lassen sich auch die Etiketten bestaunen, die seit 1945 jedes Jahr ein anderer Künstler entwirft. Dieses Erbe führen die Kinder von Philippine de Rothschild, die im Jahr 2014 verstarb, bis heute fort. Das Etikett des Jahrganges 2015 ist von Philippe Sereys de Rothschild, stellvertretend im Namen der Geschwister signiert.

92-94+ THE WINEADVOCATE: "The 2018 Le Petit Mouton is blended of 56% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot and 4% Cabernet Franc, harvested September 10 to October 3. It represents about 26% of the total crop and has 14% alcohol—the alcohol has never been this high! Deep garnet-purple, it comes bounding out of the glass with sit-up-and-beg notes of crème de cassis, plum preserves and mulberries plus nuances of chocolate box, Chinese five spice, licorice and candied violets. Full-bodied, rich and oh-so-hedonic, the palate is packed with juicy black fruit layers wrapped in a firm, velvety structure, with loads of fragrant spice layers on the very long finish."

94 FALSTAFF: "Tiefdunkles Rubingranat, opaker Kern, violette Reflexe, zarter Wasserrand. Reife Pflaumen, unterlegt mit angenehmer dunkler Beerenfrucht, kandierte Orangenzesten, ein Hauch von Nougat. Saftig, rund und ausgewogen, elegante Textur, feste, integrierte Tannine, bleibt haften, ein stoffiger Speisenbegleiter, zitroniger Touch im Nachhall."

18 WEINWISSER: "56?% Cabernet Sauvignon, 40?% Merlot, 4?% Cabernet Franc. Sattes Purpurgranat mit violettem Rand. Betörendes Bouquet nach warmen Heidelbeergelee, Alpenheidelbeeren, Kokos und Fliedernoten. Im zweiten Ansatz parfümierter Pfeifentabak. Am fülligen Gaumen mit reifem Tanningerüst, gut stützend. Im gebündelten Finale eine katapultartige Frische gepaart mit pfeffrigem Extrakt und kleinen blauen Beeren."

91-94 WINESPECTATOR: "Fresh and pure, with a mouthwatering edge to the cassis and bitter plum flavors that form the core. A bright iron streak defines the finish. Very focused.—J.M."

92 DECANTER: "This is a serious, deep and beautifully enticing wine with plenty of that glossy, glamorous Petit Mouton appeal. Ripe damson in colour, it has more Merlot in the blend than a typical year because only a small amount of the variety made it through to the first wine. The Merlots were however, as you see at many Médoc properties, unusually rich and structured and this feels enveloping and hard to resist. Extraction was slow and careful and the liquorice, chocolate, grilled sarment notes are subtle but pressing. Yields were 28hl/ha whereas a usual year would be closer to 35hl/ha. 26% of overall production, a little less than usual, and 11% press wine."

97-98 JAMES SUCKLING: "This is phenomenal with such dense and layered tannins that go on for minutes. It’s full-bodied with blackberries, blueberries and chocolate. Sexy and so beautiful. Not sure what to say here. Maybe it should have gone into the first wine?"

90-93 ANTONIO GALLONI: "The 2018 Le Petit-Mouton is unusual in that it contains a high (40%) amount of Merlot. Pliant, racy and supple, the Petit-Mouton should drink well with minimal cellaring. In many vintages, Petit-Mouton is a smaller-scaled version of the Grand Vin, but in 2018, the elevated presence of Merlot yields a wine that is quite different in style, with softer contours and a much gentler overall feel than is often the case. The blend is 56% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot and 4% Cabernet Franc. Yields were about 28 hectoliters per hectare as opposed to 34-37."

95 THE WINE CELLAR INSIDER: "Put your nose into a basket of freshly picked black and red berries and you´ll get the idea of the perfume here. Dark in color, the perfectly ripe, sweet fruit is vibrant, juicy and polished. The wine is supple and disarmingly easy to taste but don´t that let fool you, there is depth of flavor and the ability to age for at least two decades. The wine was fashioned from 56% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot and 4% Cabernet Franc, reaching 14% alcohol. This is so good it is hard to fathom that this only a second wine. With the exception of 1982 and 1986, this is better than any vintage of Mouton produced between 1962 and 1996! 94-96 Pts"

93-95 JEB DUNNUCK: "The 2018 Le Petit Mouton De Mouton-Rothschild is a beauty and shows both the richer, sexy style of the vintage as well as notable elegance and purity. Crème de cassis, violets, and lead pencil notes all emerge from this richly textured, full-bodied, yet pure and precise beauty. With building tannins and a great finish, it should be drinkable in just 3-5 years yet keep for three decades. The blend is 50% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot, and 4% Cabernet Franc brought up in 60% new French oak."

Weinname Jahrg. Größe Kisten Preis/Kiste
Le Petit Mouton 2018 0.750 l 6er 1.413,90 € bestellen
(314,20 €/l)
Le Petit Mouton 2018 0.750 l 12er 2.820,00 € bestellen
(313,33 €/l)

Jetzt ist endgültig Schluß!
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UNGER WEINE im HIGH LIFE Magazin
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UNGER WEINE - DER KELLER
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Unger Weine KG Aschauer Str. 3-5 83112 Frasdorf Deutschland
www.ungerweine.de Tel.: +49-8052-95138-0 Fax: +49-8052-95138-28 info@ungerweine.de