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Chateau la Gaffeliere - Saint Emilion
Chateau la Gaffeliere gehört mit seinen 16 Hektar Rebfläche seit dem Jahr 1611 der Familie de Malet Roquefort, was sie zur ältesten Winzerfamilie von St. Émilion macht. Weinberge gibt es auf dem Gelände von la Gaffeliere aber schon länger, wie mehrere Mosaiken zeigen, die die Besitzer 1969 dort entdeckten. Heutzutage arbeiten Vater und Sohn gemeinsam daran, dass die ruhmreiche Geschichte von Chateau la Gaffeliere und der Familie fortgesetzt wird. Die Weinberge sind zu 70% mit Merlot und 30% mit Cabernet Franc bepflanzt. Der Ausbau erfolgt für zwölf bis 14 Monate in zur Hälfte neuen Eichenfässern.

Im vergangenen Jahr war dieses Gut einer der Superstars der gesamten Subskription. Dank Stephan Derenoncourt ist Chateau La Gaffeliere ohnehin bereits seit Jahren einer der solidesten Werte in St. Emilion, zudem ist der Preis noch absolut im Rahmen. Mit dem Jahrgang 2018 gelang hier ein weiterer großer Wurf, kein Powerwein, dafür aber mit enormer Finesse und Mineralität ausgestattet. Ein absoluter St. Emilion Klassiker!

94-96 THE WINEADVOCATE: "Deep garnet-purple colored, the 2018 La Gaffeliere reveals classically sophisticated scents of ripe black plums, warm blackberries and cigar box with touches of star anise, dried Provence herbs, chocolate mint and truffles. Full-bodied, it has a solid backbone of ripe, rounded tannins and lovely freshness lifting the densely layered fruit to a long finish."

93 FALSTAFF: "Tiefdunkles Rubingranat, violette Reflexe, dezente Randaufhellung. Reife Pflaumenfrucht, schwarze Kirschen, frische Orangenzesten, ein Hauch von Edelholz, floraler Touch. Saftig, reife Kirschen, wirkt eine Spur weitmaschiger als üblich, frisch strukturiert, rotbeerig im Nachhall, bietet leichtfüßiges Trinkvergnügen."

17 WEINWISSER: "Sattes Purpurgranat. Leicht kompottartiges, duftiges Bouquet mit Backpflaumen, Himbeeren und Kirschlikör, dahinter Holunderessenz. Am festen Gaumen mit sehr verlangenden Gerbstoffen und mehligem Extrakt, zarte Schalentöne. Im gebündelten Finale mazerierte Pflaumenhaut und Schlehensaft. Wenn er diese Tanninladung verdaut, liegt noch ein Punkt mehr drin"

94-97 WINESPECTATOR: "Features a beautiful beam of cassis, bitter cherry and raspberry fruit streaming through, laced with chalky minerality and backed by floral and spice accents, all allied to a polished, luxurious feel that doesn´t sacrifice definition or drive.—J.M."

95-97 WINE ENTHUSIAST: "Fine tannins with a bold structure bond with the succulent fruit. A high proportion of Cabernet Franc perfumes and delicious blackberry fruits sustain its richness. It will age well."

96 DECANTER: "You can feel the excitement building around this estate following extensive replanting and refocussing. The frost of 2017 changed the blend a little, and they decided to stick with it as they liked the results so much - meaning they are using less of the vineyard for the grand vin. Whatever they are doing, it works. This has rich creaminess through the mid-palate that balances the austerity and salinity of the limestone terroir, and the brambled autumnal fruit is ripe and very much to the fore. It´s a delicious, complex yet pared-back wine with layers of tannin that cradle rather than crush. A brilliant Gaffeliere. I tasted the individual components at the estate a few weeks ago, and it´s great to see how they´ve assembled the final blend. Harvested between 10 September and 9 October. 60% new oak. 3.57pH. IPT 76."

95-96 JAMES SUCKLING: "The blue-fruit and sea-salt character is fascinating in this. Full-bodied yet tight and very focused. It really lasts for minutes on the palate. Forceful but full of finesse as well."

94-97 ANTONIO GALLONI: "The 2018 La Gaffelière is once again one of the finest and most pedigreed wines in Saint-Émilion and all of Bordeaux for that matter. The high percentage of Cabernet Franc (37%) gives the wine striking aromatic nuance and complexity, as well as fabulous drive. Rose petal, sage, mint and blood orange all soar out of the glass in a stunning Saint-Émilion loaded with class and personality. Consulting winemaker Stéphane Derenoncourt has turned out another gem at this revitalized property. The blend is 63% Merlot and 37% Cabernet Franc."

18 VINUM: "Komplex, vollmundig, fruchtig, samtenes Tannin, das Rückgrat gibt; volles, fruchtig-frisches Finale; erfreulicher, sinnlicher Wein mit Eleganz und Stil."

93-95 THE WINE CELLAR INSIDER: "Lush, polished and pure, the wine has a roundness to the fruit, flesh, silky tannins and a floral, licorice, espresso, cocoa and red pit fruit, plummy finish."

92-95 JEB DUNNUCK: "The grand vin of the estate, the 2018 Château La Gaffelière is a brilliant wine offering pure crème de cassis and black raspberry fruits as well as fabulous minerality. Medium to full-bodied, seamless, and elegant on the palate, it’s not a blockbuster but shines for its purity, balance, and just gorgeous texture. It will drink well with 4-5 years of bottle age and keep for two decades."

Weinname Jahrg. Größe Kisten Preis/Kiste
Chateau la Gaffeliere 2018 0.750 l 6er 414,90 € bestellen
(92,20 €/l)
Chateau la Gaffeliere 2018 0.750 l 12er 822,00 € bestellen
(91,33 €/l)

Jetzt ist endgültig Schluß!
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nur noch 2 Wochen... - CHATEAU LA GAFFELIERE
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UNGER WEINE im HIGH LIFE Magazin
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UNGER WEINE - DER KELLER
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