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Chateau Figeac - Saint Emilion
Seit bereits mehr als 120 Jahren ist das Gut im Besitz der Familie Manoncourt. Figeac zählt seit vielen Jahrzehnten zu den prestigeträchtigsten Gütern in Bordeaux, was vor allem am außergewöhnlichen Terroir liegt. Die 40 Hektar Weinberge verteilen sich auf drei steinige und kiesbasierte Erhebungen, der Rebsortenspiegel besteht zu 35% aus Cabernet Sauvignon, 35% Cabernet Franc und 30% Merlot. Das ist der höchste Anteil von Cabernet Sauvignon aller Weingüter am rechten Ufer der Gironde. Der Ausbau erfolgt jährlich in nahezu 100% neuen Barriques. Der liebenswerte Grandseigneur und langjährige Eigentümer von Figeac, Thierry Manoncourt war eine DER Persönlichkeiten der ganzen Region. Im Sommer 2010 verstarb er im Alter von 92 Jahren. Er konnte über selbst erlebte Jahrgänge in Bordeaux sprechen, die die meisten noch nicht einmal getrunken haben. 'Mittlerweile verkaufen sich unsere Weine en primeur innerhalb einiger Tage, ich erinnere mich aber noch, um damals den Jahrgang 1945 am Markt zu platzieren, brauchten wir fast 5 Jahre', sagte er einmal. Die jetzigen Eigentümer sind Madame Thierry Manoncourt, und Ihre Tochter Hortense Idoine Manoncourt. Die gesamte Verwaltung von Chateau Figeac liegt bei Frederic Faye in besten Händen. Er begann 2002 in den Weingärten zu arbeiten, bevor er zum technischen Direktor befördert wurde. Es gibt wenige Weine des Bordelais, die jung so schön zu trinken sind wie ein Figeac. Dabei ist das Alterungspotential großer Jahrgänge enorm.

Allergene: Enthält Sulfite.

Alkoholgehalt: noch nicht bekannt

Verantwortlicher Lebensmittelunternehmer: Chateau Figeac, 33330 Saint-Émilion, Frankreich

Erzeuger/Abfüller: Chateau Figeac, 33330 Saint-Émilion, Frankreich

Weinname Jahrg. Größe Kisten Preis/Kiste
2018 0.750 l 6er 1.437,90 €
(319,53 €/l)
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2018 0.750 l 12er 2.868,00 €
(318,67 €/l)
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Sonderformate:
2018 0.375 l 12er 1.452,00 €
(322,67 €/l)
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  2018 0.375 l 24er 2.889,60 €
(321,07 €/l)
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2018 1.500 l 3er 1.445,10 €
(321,13 €/l)
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  2018 1.500 l 6er 2.883,00 €
(320,33 €/l)
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2018 3.000 l 1er 996,00 €
(332,00 €/l)
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2018 6.000 l 1er 1.967,00 €
(327,83 €/l)
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Jetzt vergessen Sie einmal den Preis und Ihren Banker und dann schlagen Sie zu, auch wenn es nicht ganz günstig ist. Was auf diesem Gut seit ein paar Jahren passiert, ist absolut legendär und schließt an die alten, sensationell großen Figeacs der 30er und 40er Jahre an. Aktuell entsteht ein nagelneues Weingut. Wenn das erst einmal in Betrieb ist, wird hier die nächste Stufe gezündet. Frederic Faye als neuer technischer Direktor ist sensationell, Michel Rolland der Traumberater und der Inhaber von Chateau La Conseillante, Jean Valmy Nicolas, ein ehemaliger Berater ist messerscharf. Figeac macht sich auf zur Nummer 1 in St. Emilion zu werden. Das Potential und die Böden dazu hat das Gut!

97-99 THE WINEADVOCATE: "The 2018 Figeac is composed of 37% Merlot, 33% Cabernet Sauvignon and 30% Cabernet Franc, harvested September 17 to October 12 with a 3.7 pH and 14% alcohol. Deep purple-black in color, it charges out of the gate with vivacious black and red cherries, cassis, warm plums and wild blueberries scents plus fragrant hints of violets, star anise, tilled soil and forest floor with wafts of Ceylon tea and chocolate box. Full-bodied and jam-packed with energetic, crunchy black and blue fruits, it has a rock-solid, firm, grainy frame and loads of bright, refreshing sparks lifting the dense layers on the very long, savory finish. Wow—the Cabernet really makes itself known this vintage, and it is good. The signature of this wine is so clear, so defined, that this is a Bordeaux wine without peers. In my view, this is the finest Figeac ever produced."

97 FALSTAFF: "Dunkles Rubingranat, violette Reflexe, dezente Randaufhellung. Kräuterwürzig-tabakig unterlegte reife Kirschfrucht, ein Hauch von Lakritze, etwas Cassis, floraler Touch, attraktives Bukett. Am Gaumen fast opulente Extraktsüße, unterlegt mit stattlichem Alkoholfeuer und feinen, tragenden Tanninen, harmonisch, noch fruchtbetont im Abgang, sehr gute Länge, ein weiterer sehr gelungener Figeac der neuen Prägung."

97-100 WINESPECTATOR: "This is pretty gorgeous, with a velvety texture that lets nearly exotic cassis, plum and blackberry fruit reduction flavors roll through. Has a beautiful bass line of warm earth and smoldering tobacco notes all while keeping its sensational mouthfeel. The encore on the finish makes you realize this is the serious gourmet stuff. One of the highlights of the vintage.—James Molesworth"

97-99 WINE ENTHUSIAST: "This is a rich, velvet-textured wine. The Cabernet duo in the blend gives this wine immense structure and brilliant acidity. The perfumed, black currant fruits are layered with the acidity and crisp freshness. The wine finishes with some formidable tannins for the future."

18 JANCIS ROBINSON: "Inky with purple rim. A little bit spicy on the nose, scented and ripe but not overripe, that touch of nutmeg that I found on the Nénin. Ripe and pure. Very smooth and rich on the palate, remarkably soft when you know the quantity of tannins. Smooth and accessible, rounded and luxurious but balanced by the freshness. Grainy texture but fine grained. Second tasting of a cooler sample (the temporary tasting room was a tent and the samples warmed up quickly when the sun was out): fragrant with small black berries, opens up to a more scented beauty, still some spice but also a hint of roses. Greater finesse and freshness at a cooler temperature. Concentrated but so round on the finish. More Cabernet Sauvignon would have given a hardness on the finish, says Faye. Cool chalky finesse. Fine-grained persistence and freshness with a surprising juiciness on the finish. (JH)"

98 DECANTER: "Back to a more traditional blend after last year´s frost impact, Figeac has done a wonderful job of harnessing the opulence of the vintage while maintaining freshness. This is extremely focussed and precise, with a silky texture and inky depths, developing complexity as the flavours unfurl. These are big tannins but they steal up on you, doing that subtle creep that´s such a marker of the vintage. Powerful, utterly gorgeous and clearly a wine that will age well, this is equal to the estate´s excellent 2016.Harvest ran from 17 September to 12 October, giving a 39hl/ha yield (with 70% organic farming, 30% bio-control). 65% of the crop went into the grand vin. 3.7pH."

98-99 JAMES SUCKLING: "This shows wonderful precision and focus with dark-berry, tobacco, and blueberry character. Full-bodied, tight and vivid. Solid and structured. Really powerful for Figeac. The real new style here of Figeac that harkens back to the great wines of the 1950s and 1940s. This year, equal parts of merlot, cabernet sauvignon and cabernet franc."

96-99 ANTONIO GALLONI: "The 2018 Figeac is simply magnificent. A regal, soaring wine with tremendous vertical lift and nuance, the 2018 is marvelously complete from the very first taste. All the elements fall into place effortlessly. Medium in body and refined, the 2018 is vibrant, with fine tannins and, frankly, quite a bit more freshness than I expected to see given the very dry, sunny summer. Rose petal, mint, lavender and spice add nuance to a core of red/purplish fruit. Harvest started on September 17 and finished on October 12. Yields were 39 hectoliters per hectare, just shy of the historical average of 42/32. While mildew pressure was an issue, it was the dry October winds and their dehydrating effect on the last Cabernets that impacted yields most. Like so many of his colleagues, Technical Director Frederic Faye and his team opted for gentler vinifications with no SO2 at crush, lower temperatures in fermentation and smaller pumpovers. The 2018 Figeac is brilliant. That´s all there is to it. The blend is 38% Cabernet Sauvignon, 36% Merlot and 26% Cabernet Franc. Tasted three times."

18 VINUM: "Noten von Gewürzen und schwarzen Beeren, dichtes, sattes Tannin von absolutem Schliff, ellenlanger, frischer Ausklang; präzise Machart. Ausserordentlich auch in diesem Jahr."

98-100 THE WINE CELLAR INSIDER: "Pitch black in color with purple accents, my glass seemed like it was packed with an orchard of berries! The fruit pops from the get go. Blackberry, smoke, licorice, flowers and earthy black plums are impossible to avoid. And why would you want to miss out on all this complexity? Everything is in balance here as the volume is matched by the freshness and level of purity in the fruit. And to top things off, the tannins are incredibly velvety. The fruit coats your palate in all the right ways with a finish that never wants to leave. The wine was made from a blend of 37% Merlot, 33% Cabernet Sauvignon and 30% Cabernet Franc. The wine reached 14% alcohol and the picking took place from September 17 to October 12."

97-99 JEB DUNNUCK: "Tasting like a hypothetical blend of the 2015 and 2016, the 2018 Château Figeac offers that rare mix of elegance and sexiness that makes it the most Médoc-like wine from the Right Bank. Checking in as a blend of 38% Cabernet Sauvignon, 36% Merlot and 26% Cabernet Franc that will spend 19 months in new oak, made from 75% of the total production, it offers a saturated purple color as well as incredible notes of liquid violets, exotic flowers, crème de cassis, and spice box. Full-bodied, multi-dimensional, flawlessly balanced, and with awesome purity of fruit, it’s going to flirt with perfection in 4-5 years and keep for 3-4 decades or more. Hats off to director Frédéric Faye for another viscerally thrilling wine that’s up with the crème de la crème of the vintage."

Petit Figeac - Saint Emilion
Seit bereits mehr als 120 Jahren ist das Gut im Besitz der Familie Manoncourt. Figeac zählt seit vielen Jahrzehnten zu den prestigeträchtigsten Gütern in Bordeaux, was vor allem am außergewöhnlichen Terroir liegt. Die 40 Hektar Weinberge verteilen sich auf drei steinige und kiesbasierte Erhebungen, der Rebsortenspiegel besteht zu 35% aus Cabernet Sauvignon, 35% Cabernet Franc und 30% Merlot. Das ist der höchste Anteil von Cabernet Sauvignon aller Weingüter am rechten Ufer der Gironde. Der Ausbau erfolgt jährlich in nahezu 100% neuen Barriques. Der liebenswerte Grandseigneur und langjährige Eigentümer von Figeac, Thierry Manoncourt war eine DER Persönlichkeiten der ganzen Region. Im Sommer 2010 verstarb er im Alter von 92 Jahren. Er konnte über selbst erlebte Jahrgänge in Bordeaux sprechen, die die meisten noch nicht einmal getrunken haben. 'Mittlerweile verkaufen sich unsere Weine en primeur innerhalb einiger Tage, ich erinnere mich aber noch, um damals den Jahrgang 1945 am Markt zu platzieren, brauchten wir fast 5 Jahre', sagte er einmal. Die jetzigen Eigentümer sind Madame Thierry Manoncourt, und Ihre Tochter Hortense Idoine Manoncourt. Die gesamte Verwaltung von Chateau Figeac liegt bei Frederic Faye in besten Händen. Er begann 2002 in den Weingärten zu arbeiten, bevor er zum technischen Direktor befördert wurde. Es gibt wenige Weine des Bordelais, die jung so schön zu trinken sind wie ein Figeac. Dabei ist das Alterungspotential großer Jahrgänge enorm.

Allergene: Enthält Sulfite.

Alkoholgehalt: noch nicht bekannt

Verantwortlicher Lebensmittelunternehmer: Chateau Figeac, 33330 Saint-Émilion, Frankreich

Erzeuger/Abfüller: Chateau Figeac, 33330 Saint-Émilion, Frankreich

Weinname Jahrg. Größe Kisten Preis/Kiste
2018 0.750 l 6er 303,30 €
(67,40 €/l)
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2018 0.750 l 12er 598,80 €
(66,53 €/l)
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Chateau La Rose Figeac - Pomerol


Allergene: Enthält Sulfite.

Alkoholgehalt: noch nicht bekannt

Verantwortlicher Lebensmittelunternehmer: Chateau La Rose Figeac, 33500 Libourne, Frankreich

Erzeuger/Abfüller: Chateau La Rose Figeac, 33500 Libourne, Frankreich

Weinname Jahrg. Größe Kisten Preis/Kiste
2018 0.750 l 6er 180,90 €
(40,20 €/l)
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2018 0.750 l 12er 354,00 €
(39,33 €/l)
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93-94 JAMES SUCKLING: "Vivid energy and freshness highlight the pure fruit and focus in this wine. Medium body. Clean finish. Could be the best ever?"


2018 Chateau Fonplegade - ein irrer 2018er Wein-Wert!
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Unger Weine KG Aschauer Str. 3-5 83112 Frasdorf Deutschland
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