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Chateau Montrose - Saint Estephe
Die Weine, die auf Chateau Montrose gekeltert werden, zählen seit Jahrhunderten zu den besten des Bordelais. Jahr für Jahr rivalisiert Montrose zusammen mit Calon Segur und Cos d'Estournel um den Thron von St. Estephe. In Jahrgängen wie 1989, 1990 oder 2003 ist Chateau Montrose dabei der Sieg ohne Wenn und Aber gelungen. Das ist erst möglich, seit sich der Stil von Montrose dramatisch verändert hat. Denn wenn sie einmal alte Montrose verkosten, Weine, die 60 Jahre und mehr auf dem Buckel haben, dann können Sie sich vorstellen wie so etwas jung geschmeckt haben muss - es muss untrinkbar gewesen sein, so jung, fruchtgeprägt und lebendig sind die Weine heute noch. Deshalb erhöhte Montrose den Merlot-Anteil auf mittlerweile 25% und reduzierte gleichzeitig den Cabernet Anteil auf 65%, so dass die Weine in der Fruchtphase wesentlich weicher wurden, was früheren Trinkgenuss bedeutet. 95 Hektar stehen unter Reben, fermentiert wird klassisch in Edelstahltanks, der Ausbau im Barrique dauert 19 Monate.

Was auf Chateau Montrose seit dem Einzug von Herve Berland, der zuvor 25 Jahre auf Mouton Rothschild als Direktor agierte, passiert, ist phänomenal. Selbstverständlich gab es auch bereits zuvor legendäre Jahrgänge dieses herausragenden Gutes, aber die Qualitätskonstanz der letzten Jahrgänge ist frappierend. Ein phänomenal grandioser Montrose, der mit Fug und Recht einmal die 100 erreichen sollte!

96-98 THE WINEADVOCATE: "Composed of 72% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot, 6% Cabernet Franc and 2% Petit Verdot, harvested from September 17 to October 5, the 2018 Montrose has a very deep purple-black color and opens with tantalizing notes of crème de cassis, Black Forest cake, hoisin and mocha with nuances of molten licorice, fertile loam, cast iron pan and incense. Big, rich, full and powerful in the mouth, the voluptuous fruit has a rock-solid backbone of very firm, very ripe tannins to match with tons of freshness and an epically long, exotic spice finish. A magnificent monster of a Montrose!"

98 FALSTAFF: "Tiefdunkles Rubingranat, opaker Kern, violette Reflexe, zarte Randaufhellung. Reife dunkle Beerenfrucht, feine Edelholzwürze, reife Pflaumen, feines Nougat, zart nach kandierten Orangenzesten. Saftig, elegant, mineralisch, extraktsüßer Kern, frisch strukturiert, finessenreich und gut anhaltend, reife Herzkirschen im Abgang, sicheres Entwicklungspotenzial."

19,5 WEINWISSER: "72?% Cabernet Sauvignon, 20?% Merlot, 6?% Cabernet Franc, 2?% Petit Verdot. 14.5vol%. Sattes Purpurgranat mit violettem Rand. Sehr komplexes Bouquet mit schwarzbeeriger Frucht, Wildkirsche, Holunderessenz, Kardamom und Schlehensaft. Im zweiten Ansatz Eisenkraut, Veilchen und schwarze Oliven. Am kräftigen Gaumen mit vielschichtiger und seidiger Textur, dahinter ein typischer, zupackender Montrose, ein dichtes Muskelpaket. Im komprimierten, dicht verwobenen Finale mit tiefschürfender Mineralik, Graphit, schwarzbeerige Frucht und Bleistiftmine. Dieser Gigant ist mit einem unglaublichen Lagerpotenzial ausgestattet und kann in der perfekten Trinkreife die Höchstwertung erreichen."

96-98 WINE ENTHUSIAST: "This superb wine offers intense, spicy tannins and rich black fruits that yield an impressive, ageworthy bottling. Its black plum flavor and juicy acidity are enhanced by the firm tannins, with a touch of nutmeg on the finish."

18+ JANCIS ROBINSON: "Black core with narrow purple rim. More obvious oak than on La Dame de Montrose but still with hints of violets alongside pure cassis intensity. Almost a mintiness in the ripe (but not in the least overripe) black fruit. Oak spice and fruit spice. Amazingly juicy even with the density and concentration of both fruit and tannins. Needs lots of time but has great harmony and length. Powerful without being aggressive. Very oaky at the moment but has the stuffing and the wonderful fruit to hold its own. (JH)"

97 DECANTER: "This is wonderfully rich, with the precision of 2016 but the seductive quality of 2009. It feels architectural in the way that truly great vintages do in the Médoc, and it seems to have consumed its alcohol rather effortlessly. There´s plenty of liquorice and exuberant but well buttoned-down brushed damson and cassis pit notes that maintain the signature of Montrose. You can see the concentration in the legs and in the depth of the colour. 20% press wine was added, which is typical here, but the vintage yielded an extremely low 25hl/ha, due partly to drought, partly to mildew and partly to coulure - with drought accounting for most of that/ The Cabernets were affected more than the Merlots because of the later harvesting (which ran from 17 September to 5 October), which meant careful sorting was essential. A good 3.7pH has definitely helped it maintain its balance and sense of minerality, but for me the 2016 remains the one to beat. 2% Petit Verdot makes up the blend. Phenolic count of 81IPT."

98-99 JAMES SUCKLING: "This is a big and muscular wine with great structure and depth of fruit. Blackberry and blueberry character. Hints of fresh leaves. Cool earth. Incredible depth, yet so polished. Concentrated."

95-98 ANTONIO GALLONI: "The 2018 Montrose balances finesse and power to a degree I don´t think I have seen in a recent young Montrose. The 2018 has plenty of depth, intensity and thrust - all signatures of Montrose - but it also has a striking sense of elegance. Crème de cassis, lavender, spice, menthol and licorice meld together in the glass. Although it is naturally very young, the 2018 Montrose appears to have a tremendous future. The blend is 72% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot, 6% Cabernet Franc and 2% Petit Verdot, which is to say more Cabernet and less Merlot than is the norm. Readers will have to be patient with the 2018, but it is a stellar wine in the making. Montrose presents an en primeur sample aged 100% in new oak (while the final wine is aging in 60% new barrels) to show a wine that is more ready to taste young."

17.5 VINUM: "Ungemein saftiger, knackiger Wein mit robustem, herbem Tannin, wuchtig, grosszügig, mit Charakter und Stil, hervorragend gemacht."

99 THE WINE CELLAR INSIDER: "When you taste a barrel sample and the first thought that comes to mind is ´I want this in my cellar´ you know you´re tasting a rock star! The color of a pitch black night, this beauty is completely opaque. The wine is powerful, concentrated and palate staining. The fruits vary from black to dark red. The tannins are incredibly soft and sweet plus there is a polish that feels fantastic in your mouth. As the wine coats your palate, teeth and gums, you experience a beautiful purity of fruit, intensity and volume with lift and a finish that crosses the 60 second mark. Like all the top vintages of Montrose, you need to allow it time in the cellar, at least 10 to 15 years or if you´re have patience 20. It is hard to fathom that Montrose has been able to put together an unequaled run of vintages at this high-level of quality. A vertical of 2014, 2015, 2016 and 2018 is going to be fascinating to experience. The wine was made from blending 72% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot, 6% Cabernet Franc and 2% Petit Verdot, reaching 14.8% alcohol with a pH of 3.7. The Grand Vin was made from 52% of the harvest, which took place September 17 to October 5. The yields were quite low here due to issues with mildew, so the estate only realized 26 hectoliters per hectare."

97-99 JEB DUNNUCK: "The top wine of the estate as well as one of the wines of the vintage, the 2018 Château Montrose is 72% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot, 6% Cabernet Franc brought up in 60% new French oak. Crème de cassis, smoky oak, graphite, and violet notes all emerge from this magical Montrose that has thrilling purity, building, layered tannins, integrated acidity, and a blockbuster finish. Deep, concentrated, and built for the long-haul, yet with the sexiness of the vintage, it’s in the same league as the 2016 and will be drinkable in just 4-5 years and keep for 40+."

Weinname Jahrg. Größe Kisten Preis/Kiste
Chateau Montrose 2018 0.750 l 6er 1.050,90 € bestellen
(233,53 €/l)
Chateau Montrose 2018 0.750 l 12er 2.094,00 € bestellen
(232,67 €/l)
La Dame de Montrose - Saint Estephe
Die Weine, die auf Chateau Montrose gekeltert werden, zählen seit Jahrhunderten zu den besten des Bordelais. Jahr für Jahr rivalisiert Montrose zusammen mit Calon Segur und Cos d'Estournel um den Thron von St. Estephe. In Jahrgängen wie 1989, 1990 oder 2003 ist Chateau Montrose dabei der Sieg ohne Wenn und Aber gelungen. Das ist erst möglich, seit sich der Stil von Montrose dramatisch verändert hat. Denn wenn sie einmal alte Montrose verkosten, Weine, die 60 Jahre und mehr auf dem Buckel haben, dann können Sie sich vorstellen wie so etwas jung geschmeckt haben muss - es muss untrinkbar gewesen sein, so jung, fruchtgeprägt und lebendig sind die Weine heute noch. Deshalb erhöhte Montrose den Merlot-Anteil auf mittlerweile 25% und reduzierte gleichzeitig den Cabernet Anteil auf 65%, so dass die Weine in der Fruchtphase wesentlich weicher wurden, was früheren Trinkgenuss bedeutet. 95 Hektar stehen unter Reben, fermentiert wird klassisch in Edelstahltanks, der Ausbau im Barrique dauert 19 Monate.

90-92 THE WINEADVOCATE: "Composed of 52% Merlot, 39% Cabernet Sauvignon, 5% Petit Verdot and 4% Cabernet Franc, harvested from September 17 to October 5, the deep garnet-purple colored 2018 La Dame de Montrose delivers a profound nose of baked plums, blackberry preserves and raisin cake with touches of dark chocolate, licorice, Chinese five spice and sandalwood. Full-bodied, rich and opulent in the mouth, it fills the palate with ripe, generous fruit, backed by firm, rounded tannins and seamless freshness, finishing long and spicy."

18 WEINWISSER: "52?% Merlot, 39?% Cabernet Sauvignon, 4?% Cabernet Franc, 5?% Petit Verdot. 14,5?% vol Alkohol. Sattes Purpurgranat. Süsses Waldbeerenbouquet, dahinter Damassine und Schokonoten sowie Lakritze. Am kräftigen Gaumen mit mehligem Extrakt und zupackenden Tanninen, fein spröde mit zarter Adstringenz. Im gebündelten Finale mit schwarzbeerigen Konturen, stützender Mineralik, zarter Adstringenz und Wacholder. Grossartige Leistung für einen Zweitwein."

95-96 JAMES SUCKLING: "Very dense center palate to the La Dame this year with purity of fruit and round, velvety tannins. Juicy, too. Sexy. Reminds me of the 1989 Montrose!"

90-92 ANTONIO GALLONI: "The 2018 La Dame de Montrose is a wine of pure and total sensuality. Deep, textured and beautifully perfumed, La Dame has so much to offer. Dark red fruit, wild flowers, cedar, sweet tobacco and anise give La Dame striking aromatic presence to play off its rich, layered fruit. Powerful and very Saint-Estèphe in bearing, La Dame is gorgeous in 2018. I won´t be surprised if the 2018 turns out even better than this note suggests."

92-94 THE WINE CELLAR INSIDER: "Classified Growth in quality, it is hard to believe this is a second wine. Full-bodied, juicy and ripe, this is a serious mouthful of sweet Cabernet Sauvignon with pop, length and complexity. Give this 4-5 years in the cellar. The wine was produced from blending 52% Merlot, 30% Cabernet Sauvignon, 5% Petit Verdot and 4% Cabernet Franc."

92-94 JEB DUNNUCK: "Production was down substantially for Château Montrose, who has moved all to organic farming as of 2019. Starting with the second wine of this great estate, the 2018 La Dame De Montrose is a blend of 52% Merlot, 39% Cabernet Sauvignon, 4% Cabernet Franc, and 5% Petit aged 12 months in 30% new French oak. Fabulous notes of black cherries, espresso, graphite, and earth all flow to a richly textured, fleshy yet structured second wine that has ample tannins, beautiful purity, and a great finish. It´s going to benefit from short-term cellaring."

Weinname Jahrg. Größe Kisten Preis/Kiste
La Dame de Montrose 2018 0.750 l 6er 252,90 € bestellen
(56,20 €/l)
La Dame de Montrose 2018 0.750 l 12er 498,00 € bestellen
(55,33 €/l)

Jetzt ist endgültig Schluß!
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UNGER WEINE im HIGH LIFE Magazin
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UNGER WEINE - DER KELLER
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