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Chateau Margaux
Chateau Pichon Longueville Baron
Chateau La Mission Haut Brion
Chateau Branaire Ducru
Chateau Pape Clement - Graves
Südwestlich von Haut Brion liegt in Pessac, dem Vorort von Bordeaux, Pape Clement. Insider behaupten, Pape Clement würde bei weitaus geringeren Preisen qualitativ nahe an die Nachbarn La Mission Haut Brion und Haut Brion kommen. Das ist nicht abwegig, weiß man um die Hintergründe: Der Besitzer von Pape Clement ist nämlich Bernard Magrez, dem ebenfalls Château Fombrauge in St. Emilion, La Tour Carnet im Medoc und noch weitere hochklassige Güter gehören. Pape Clement zeigt die für Graves so typischen, mineralischen Komponenten, hervorgerufen durch die kieshaltigen Böden. Dies wird bei Pape Clement ergänzt von einem in der Jugend deutlich spürbaren Holzeinsatz. Aber der Wein hat eine derart perfekte Fruchtqualität, dass er das leicht verkraftet. Die Cuvée besteht zu 60% aus Cabernet Sauvignon und zu 40% aus Merlot. Bei der Weinbereitung wird nichts dem Zufall überlassen. Mehrfache Handselektion, komplettes Entstielen, Vergärung ganzer Beeren, alles ist auf dem aktuellen Stand. Der Ausbau erfolgt in Spitzenjahren in bis zu 90% neuen Barriques. Übrigens komme ich in Subskription kommen immer wieder an einige wenige Kisten des Weißweins von Pape Clement aus einer 2,5 Hektar kleinen Lage. 45% Sauvignon, 45% Sémillon, 5% Sauvignon Gris und 5% Muscadelle sind die Formel. Schlagen sie hier einmal zu, die Qualitäten sind einmalig und die Produktion umfasst nur 500 Kisten.

Allergene: Enthält Sulfite.

Alkoholgehalt: noch nicht bekannt

Verantwortlicher Lebensmittelunternehmer: Chateau Pape Clement, 216 Avenue Dr Nancel Penard, 33600 Pessac, Frankreich

Erzeuger/Abfüller: Chateau Pape Clement, 216 Avenue Dr Nancel Penard, 33600 Pessac, Frankreich

Weinname Jahrg. Größe Kisten Preis/Kiste
2017 0.750 l 6er 513,30 €
(114,07 €/l)
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2017 0.750 l 12er 1.018,80 €
(113,20 €/l)
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Sonderformate:
2017 0.375 l 12er 527,40 €
(117,20 €/l)
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  2017 0.375 l 24er 1.040,40 €
(115,60 €/l)
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2017 1.500 l 3er 520,50 €
(115,67 €/l)
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  2017 1.500 l 6er 1.033,80 €
(114,87 €/l)
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2017 3.000 l 1er 379,60 €
(126,53 €/l)
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2017 6.000 l 1er 734,20 €
(122,37 €/l)
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2017 12.000 l 1er 1.493,40 €
(124,45 €/l)
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2017 18.000 l 1er 2.257,60 €
(125,42 €/l)
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18 VINUM: "Von umwerfend saftiger, rassiger Art, dicht, voll, lang, mit perfekt abgestimmten, feinkörnigen Tanninen, Top-Buy des Jahres."

96 THE WINE CELLAR INSIDER: "Deep in color, the wine is floral with blackberry, boysenberry, licorice and espresso notes. Sweet with bright, crisp fruits, stylistically this is a bright vintage – tannin tensions paired with a fresh fruit edge. The wine was produced by blending 55% Merlot, Cabernet Sauvignon and 45% Merlot, the wine reached 14.04% alcohol with a pH of 3.6."

95-96 JAMES SUCKLING: "This is very dense for the vintage on the center palate and then rolls out on the palate. Full-bodied, tight and tannic. Very polished and refined at the end. Precise. A little more cabernet sauvignon in the blend gives this the tension."

94-97 ANTONIO GALLONI: "The 2017 Pape Clément is fabulous. One of the rare 2017s with a real sense of structure, Pape Clément possesses dazzling intensity from start to finish. A rush of dark cherry, plum, chocolate and grilled herb notes hits the palate as this majestic, towering wine shows off its personality. Time in the glass brings out a brighter and more floral set of flavors. The 2017 is the first vintage made with a portion of whole clusters, an inspiration Bernard Magrez takes from Châteauneuf-du-Pape, where he recently bought a small property. Quite simply, the 2017 Pape Clément is a magnificent wine by any measure. Don´t miss it. The only problem with the 2017 is that yields are down 40% because of frost."

94-96 JEB DUNNUCK: "The Grand Vin 2017 Château Pape Clément is 55% Cabernet Sauvignon and 45% Merlot still aging in 60% new French oak. Harvest ran from the 15th of September to the 3rd of October, and I was able to taste this beauty on three separate occasions. Its deep purple color is followed by a blockbuster bouquet of ripe black cherries, blackberries, blueberries, graphite, and licorice. One of the more powerful, concentrated wines in the vintage, this medium to full-bodied effort has terrific purity of fruit, a mouthfilling texture, and present, ripe tannin. Too many 2017s lack excitement, but that’s not the case here. Give bottles 2-3 years and enjoy over the following 15+ years."

17.5 WEINWISSER: "55?% Cabernet Sauvignon, 45?% Merlot. Dunkles Purpur mit violett-schwarzen Reflexen. Das Bouquet zeigt viel Cassis, Brombeernoten sowie orientalische Gewürze, Tahiti-Vanille und getrocknete Pfefferkörner. Am Gaumen stoffig mit dichtem, austrocknendem Extrakt, der mit massiven Tanninen besetzt ist. Die wunderbaren Flieder- und Cassis-Noten im gebündelten Rückaroma bieten einen schönen Kontrast dazu. Ein Kraftakt, der einen warmen, konzentrierten Jahrgang vermuten liesse. Wirkt im Moment knapp über dem Limit vinifiziert. Kann aber noch sicher zulegen. 17.5/20 2024 – 2044"

92-94 THE WINEADVOCATE: "The current blend of the 2017 Pape Clement is 55% Cabernet Sauvignon and 45% Merlot. Deep garnet-purple colored, it sings of crushed black cherries, black raspberries and mulberries with hints of lilacs and dusty soil. Medium to full-bodied with a firm, grainy frame and wonderful freshness, it possesses great elegance and effortless intensity with a mineral-tinged finish."

91-94 WINESPECTATOR: "This has solid ripeness, with plum and cassis notes flowing through, along with an ambitious oak regimen that results in ample toasted vanilla hints. This clamps down a touch on the finish, but there´s good purity and freshness, with fresh acidity buried within, leaving me optimistic. Score range: 91-94"

92 DECANTER: "I have found that Magrez estates have done exceptionally well in 2017, pretty much across the board, but here I feel a reach towards the barrel that is just the slightest bit out of step with the ripeness of the fruit. The tannins are flexible and in control, but it just lacks a touch of the opulence in the black fruits that was so abundant in 2015 and 2016. There is no doubt that it has been very well constructed, and it will age confidently in the medium to long term."

90-92 WINE ENTHUSIAST: "90–92. Barrel Sample. This is a hugely dense, extracted wine, possibly too much so, displaying a hard edge that smothers the ripe fruit. Giving it the benefit of the doubt, it certainly will not be drinkable before 2024."

2017 Chateau Fonplegade
2017 Chateau Fonplegade
2017 Vieux Chateau Certan
2017 Vieux Chateau Certan
2017 Chateau Malescot St. Exupery
2017 Chateau Malescot St. Exupery
2017 Chateau Ausone
2017 Chateau Ausone
2017 Chateau Mouton Rothschild
2017 Chateau Mouton Rothschild
2017 Chateau Calon Segur
2017 Chateau Calon Segur
2017 Chateau Cos d´Estournel
2017 Chateau Cos d´Estournel
2017 Chateau Rocheyron
2017 Chateau Rocheyron
2017 Chateau Issan
2017 Chateau Issan
2017 Chateau Pontet Canet
2017 Chateau Pontet Canet
2017 Chateau Pichon Lalande
2017 Chateau Pichon Lalande
2017 Chateau Figeac
2017 Chateau Figeac
2017 Chateau la Conseillante
2017 Chateau la Conseillante
2017 Chateau D`Armailhac
2017 Chateau D`Armailhac
2017 Domaine de Chevalier
2017 Domaine de Chevalier
2017 Chateau Lynch Bages
2017 Chateau Lynch Bages
2017 Cap de Faugeres
2017 Cap de Faugeres
2017 Chateau Clinet
2017 Chateau Clinet
2017 Chateau Pape Clement
2017 Chateau Pape Clement
2017 Chateau Valandraud
2017 Chateau Valandraud
2017 Chateau Palmer
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2017 Chateau Tour Saint Christophe
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Generationswechsel im Hause Rothschild
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Pressemiteilung Chateau Canon
Verkauf von Clos La Madeleine und Chateau Magna La Gaffeliere
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Pressemitteilung von Chateau Troplong Mondot
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Verkauf von Chateau Berliquet
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Verkauf von Chateau Phelan Segur
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Château Troplong Mondot wird zu Höchstpreis verkauft
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UNGER WEINE im HIGH LIFE Magazin
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50th anniversary tasting MONDAVI - UNGER WEINE
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GQ LUXURY MAGAZIN
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UNGER WEINE - DER KELLER
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